ÜYE GİRİŞİ ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

SÖĞÜT

SÖĞÜT İLÇE TANITIMI
 SÖĞÜT İLÇE COĞRAFYA
uzantısının eteklerinde güneyden kuzeye eğimli bir arazi üzerinde kuruludur. Başlangıç meridyenine göre 30 derece doğu, 40 derece paralel dairesi üzerinde olan Söğüt’te geçiş iklimi bulunmaktadır. Akdeniz ikliminin, Karadeniz ikliminin ve Karasal iklimin etkileri görülür. İlçe sınırları içerisinde bulunan Sakarya Vadisi’nde ise mikro klima özelliğine sahip iklim bulunmaktadır. Bu bölgede kar yağışı çok düşüktür. En sıcak ay Ağustos ayı olup, ortalama sıcaklık 21°’C derecedir. En soğuk ay ise Ocak ayıdır. Ortalama sıcaklık 2°’C dir en düşük sıcaklık – 16° C olup en yüksek sıcaklık 30° C’ civarındadır . yıllık sıcaklık ortalaması 12° C’ dir. Bölgede en fazla esen rüzgar güneydoğudan esen keşişlemedir. Yıllık yağış ortalaması 630 mm. Civarındadır. Yüz ölçümü 599 Km2 dir. Deniz seviyesinden yüksekliği 695 metredir.
Çok eski tarihe sahip olan Söğüt çeşitli nüfus hareketlerine sahne olmuştur. Yaşanılan değişik tarihi olaylar bölge nüfusunda artmalar ve eksilmeler meydana getirmiştir. 13. yy. sonlarına doğru bölgeye gelen Oğuzlar’ ın Kayı Boyu bölgenin nüfus özelliğini de değiştirmiştir. O günden bu güne Müslüman Türk nüfusu Söğüt’ e hakim olmakla birlikte gayri Müslimlerde bulunmaktaydı. 1920’ lerde Söğüt Yunanlılar tarafından işgal edilmeden önce İlçede beş binin üzerinde nüfusun olduğu bilinmektedir. O tarihlerde yıkılıp-yakılarak üç defa işgal edilen Söğüt tahrip edilmiş, Cumhuriyet döneminde adeta yeniden kurulan Söğüt’ ün 2007 yılı nüfus sayımına göre toplam nüfusu 23186 olup bunun 15761‘ i merkezde 7425 ‘ i Köylerde yaşamaktadır..
b) Osmanlı Devleti’nin Kuruluş Dönemi Tarihçesi Söğüt kuruluş itibari ile anayol üstü kasabasıdır. Mudanya-Bursa ’dan ve Gemlik İskelesi’nden gelerek Konya’ ya doğru uzanan tarihi flose Söğüt ’ün içinden geçmiştir. Özellikle İstanbul ’un Türkler tarafından fethedilmesinden sonra Mekke ’ye, Söğüt’ e uğranılarak gidilmiştir. Bu sebeple bu yola Hacılar Yolu adı verilmiştir. Bu yol, Küsnük ve Mezarlık bölgesinde bulunmaktadır. Söğüt ’ün tarih sahnesindeki parlak dönemi 13.y.y sonlarında başlar. Bu dönemde doğudan gelen Oğuz Türkleri ’nin Kayı Boyu bu küçük kasabada sınırları Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarına yayılan Osmanlı Cihan Devleti’nin ilk nüvelerini oluşturacaklardır. Kayılar Anadolu’ya 13.y.y. ’ın ortalarında, bir başka görüşe göre de 11.y.y’ da gelmişlerdir. Önceleri Horasan, Merv ve Mahan ’a yerleşmişlerdir. Moğol baskıları sonunda Azerbaycan ve Doğu Anadolu’da Ahlat civarına gelmişlerdir.
Bu savaşta Ertuğrul Bey’in akıncılarının gösterdiği üstün kahramanlıkları ile zafer kazanılır. Haber birinci Alâeddin Keykubat’ a iletildiğinde Ertuğrul Gazi taltif edilerek Sultanöyüğü kendisine mülk olarak verilir. Daha sonra Birinci Alâeddin Keykubat Karacahisar ’ı muhasara ederse de, doğuda Moğolların Anadolu ’ya girdiği haberi üzerine kalenin alınmasına Ertuğrul Gazi’ yi memur ederek geri döner. Uzun mücadelelerden sonra Karacahisar alınır. Kalenin alınmasından sonra hâkimiyetini kuvvetlendirmek üzere Söğüt üzerine yürür ve Söğüt’ü de topraklarına katar. Ayrıca Bilecik tekfurunu da vergiye bağlar. Bu hizmetleri karşılığında Selçuklu sultanı Söğüt ’ü kışlak, Domaniç ve Ermeni Dağları’nı da yazlık olarak Ertuğrul Gazi ’ye mülk olarak verir. Bu konuda çeşitli rivayetler varsa da, önemli olan bu tarihlerde Kayı Boyu Karakeçili Aşireti’nin Söğüt ’e yerleşmiş olması ve Büyük Osmanlı Cihan Devleti’nin temellerinin burada atılması ve Ertuğrul Gazi’nin mezarının burada bulunmasıdır.
Ertuğrul Gazi ve Halime Hatun ailesinin, Savcı Bey, Gündüz Alp ve Osman Bey olmak üzere üç oğlu vardır. Savcı ( Sarı Yatu) Bey İkizce ’de şehit olduktan sonra Söğüt’e getirilerek babasının yanına defnedilmiştir.Gündüz (Kender) Alp İznik’in fethinden sonra, son yıllarını ilim ve ibadetle geçirmek üzere oraya yerleşmiştir. İznik’te vefat ettiği ve oraya defnedildiği tahmin edilmektedir. Osman ( Kara Osman) Bey kara yağız, geniş omuzlu, civanmert, deli dolu ve dirayetli bir insandı. Yesevi ocağından Anadolu’ya gelmiş Şeyh Edebali 'nin sohbetlerine katılır, bundan büyük keyif ve feyz alırdı. Şeyh Edebali meşhur mevlit sahibi Süleyman Çelebi’nin dedesi olup, tefsir, hadis, fıkıh ve tasavvuf ilimlerinde yüksek derecelere ulaşmış bir âlimdi. Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşması için dergâhında gönülleri bir bir aydınlatıyordu. Ertuğrul Gazi, oğlu Osman ’ı coşkun akan bir suya benzeterek; su arkının doğru yapılmasını istiyordu. Bu sebeple "Bu arkı sen yaparsın" diyerek oğlu Osman 'ın eğitimini Şeyh Edebali ’ye verdi. Osman Bey,zaman içerisinde Edebali ocağında olgunlaştı.
Osman Gazi’nin Gördüğü Rüya: Rüyasına göre, Şeyh Edebali 'nin koltuğundan çıkan bir nur, Osman Bey’in koltuk altına girer. Bu nurun girmesiyle vücudundan bir ağaç çıkar. Ağaç birden dallanıp budaklanarak bir sürü ovaları, dağları ve nehirleri gölgesine alır.Buralardan pek çok insan faydalanır. Şeyh Edebali bu rüyayı dinleyince, " Ertuğrul oğlu Osman, babandan sonra sen bey olacaksın, kızım Malhatun ile evleneceksin, Benden çıkıp sana gelen nur budur,asil ve temiz soyunuzdan pek çok padişahlar gelecek,onlar milletleri bir çatı altında toplayarak Allah’ın izni ile onların huzur ve saadet içinde yaşamalarını, İslam la şereflenmelerini sağlayacaklardır" diye tabir etmiştir. Nihayet Ertuğrul Gazi 1281’de vefat edince,aşiretin uluları tarafından Osman Bey beyliğe seçilmiştir. O da babası gibi Selçuklu sultanına bağlı kalmıştır. Sorkun, Taraklı, Göynük üzerine seferler düzenleyerek topraklarını genişletmiştir. Yarhisar ve Bilecik’ i zapt etmiş ve 1299’ da İnegöl’ ü fethetmiştir. Bu sırada III. Alaeddin Keykubat’a karşı İlhanlıların başlattığı isyan hareketinde sultanın yanında yer almıştır. Bu yararlılıklarından dolayı ve hem de fethettiği yerlere karşılık Osman Bey’ e sancak ve alem verilmiştir. Osman Bey’e verilen bu hediyeler ve hediyelerin kabulü esnasında Küsnük (Kösnük) mevkiinde kös çalınışı, tarihçiler tarafından yeni bir devlet kurmaya doğru atılmış büyük bir adım olduğu kabul edilir. Aşık Paşa tarihinde rivayet edildiğine göre, Karacahisar alındığında boş kalan evlere Germiyan ilinden ve diğer illerden Müslüman halk buraya yerleştirilir. Pazar kurulur. Halk toplanarak cuma namazı kıldıracak ve aralarındaki anlaşmazlıklara çözüm bulacak bir kadı isterler. Bunun üzerine Osman Bey halkın rızası ile bacanağı Dursun Fakıh ’ı imam hatiplik ve kadılık için görevlendirir. Dursun Fakıh 28 Eylül 1299’da Karacahisar ’da cuma namazında bağımsız devlet olma anlamına gelen ilk hutbeyi Osman Bey adına okumuştur. Böylelikle, Osmanlı Cihan Devletinin kuruluşunun ilân edildiği kabul edilir.
Söğüt, Bursa’ nın fethine kadar Kayı Aşireti’nin ( Uç Beyliği olarak ) merkezi olmuştur. Söğüt kısada olsa Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti olmuştur. Bursa ’nın fethi ile birlikte başkent Bursa olmuş, Söğüt ise Sultanönü Sancağı’na bağlı bir nahiye merkezi olmuştur. Evliya Çelebi, Seyahatnamesi’nde Söğüt: "Söğüt, Bursa sancağı hükmünde, Lefke kazası nevahisinde hakimli, bağlı bahçeli, arı havası, lâtif bir kasabadır. 700 kadar kiremitle örtülü Türk hanelerini havi, müteaddit camili, han ve hamamlı, çarşı ve pazarlı bir yerdir." diye bahseder. Bu mütevazı belde çeşitli istilâlara da sahne olmuştur. Evliya Çelebi bu konuda; "Osmancık bey olunca babası Ertuğrul’u bu Söğüt şehrinde defnedip, şehri de mamur etti. Bâdehu Yıldırım asrında Timurlenk bu şehri yağma ve harap etmiştir ki, hâlâ Ertuğrul Türbesi bile o kadar mükellef bir âsitâne değildir." diye haber vermektedir. Çelebi Sultan Mehmet döneminde ve Sultan II. Abdülhamit döneminde Söğüt’te yeni imar çalışmaları yapılmıştır. II. Abdülhamit, saray muhafızlarını Söğüt ve çevresi gençlerinden seçtiği gibi Karakeçili Aşireti’nin Söğüt’ ü ziyaretlerine de resmi bir sıfat kazandırmıştır. Söğüt’ e 1905’ de kendi adıyla da anılan bir cami ve bir okul yaptırmıştır. Mondros Mütarekesi ( 30 Ekim 1918 ) sonrasında Anadolu’ nun pek çok yeri gibi Söğüt de işgal edilmiştir. Kurtarıldığında ise eski Söğüt’ ten pek fazla bir şey kalmamıştır.
Bu arada Söğüt, çevre il ve ilçeleri de düşmana karşı direnmeye davet etmiştir. Söğüt Müdafa – i Hukuk Cemiyeti, Bilecik, Yenişehir, Göynük, Geyve, Nallıhan, Mudurnu, Eskişehir, Kütahya, Mihallıçık, Simav, Gediz, Uşak, Sivrihisar sancak ve kazalarıyla Osmaneli, Taraklı, Küplü, Emet, Pazarcık, Tavşanlı, Seyitgazi Nahiye ve Belediye Mudafa – i Hukuk Cemiyetleri’ne gönderdiği 9-10 Temmuz 1920 tarihli telgraflarında: " ... Önünden kaçtığınız düşmanın kuvvet ve kıymeti nedir? Bu Müslüman yurdunda bu sefil düşmana karşı koyacak, ırzına, dinine, toprağına, kitabına sadık, ecdadına layık evladı kalmadı mı? Tüfeği olmayanların orak ve baltası da mı yoktur? Ecdadın lânetine muhatap kalmayı Söğüt halkı asla kabul etmeyecektir. İmkân her nereye kadar müsait ise erkek, dişi, genç, ihtiyar düşman karşısına gideceğiz. Sizleri de Müslüman Türk kanını din ve namus hissiyatınızı bizimle beraber çalışmaya her fikri, her nifakı bugün için terk etmeye davet ediyoruz. Din, namus ve vatan namına ... yarına kadar netayici teşebbüsatınıza dair cevabınızı bekleyerek evlatlarınızı cepheye göndermek üzere sözümüze burada hitam veriyoruz." diyordu. Bununla birlikte Söğüt ve çevresi maddi olarak da büyük fedakarlıklarda bulunmuştur. Yapılan nakdî yardımların yanı sıra askerlere yiyecek ve giyecek yardımı da yapılmıştır. Teşkil ettikleri millî müfrezelerin silah ve mühimmatını da kendileri temin etmişlerdir. Yöre toprakları 8-11 Ocak 1921 tarihleri arası üç gün, 24 Mart – 21 Nisan 1921 tarihleri arasında sekiz gün, 12 Temmuz 1921- 06 Eylül 1922 tarihleri arasında 13 ay, 25 gün olmak üzere Yunan işgalinde kalmıştır. Bu işgaller sırasında Söğüt yakılmış, Ertuğrul Gazi’nin türbesi kurşunlanarak tahrip edilmiştir. Bugün türbenin kepenklerindeki delikler bu mezalimin kalıntılarıdır. Millî Mücadele ile başlayan milli uyanış bugün ülkemizde olduğu gibi Söğüt’ te de artarak devam etmektedir. Her geçen gün Söğüt daha da güzelleşmekte ve gelişmektedir. Söğüt hem kuruluşta hem kurtuluşta gerçekten Ertuğrul ocağı olarak vazifesini eksiksiz yapmıştır.
Cumartesiyi pazara bağlayan gece törene gelen misafirlere ikram edilmek üzere aş evinde etli şifalı pilav pişirilerek hazır hale getirilir. Pazar günü tören bitiminde üzümle birlikte misafirlere ikram edilir. Pazar günü ilçe merkezinden Ertuğrul Gazi Türbesi’ne şenlik yürüyüşü ile program başlar. Önde Mehteran bölüğü, Ertuğrul Sancağı, Cirit ekibi, milli kıyafetler içinde Yörükler, folklor ekipleri, resmi protokol üyeleri ile çok sayıda insanın katılımı ile yürüyüş gerçekleştirilir. Ertuğrul Gazi Türbesi topluca ziyaret edilerek tören alanına geçilir. Burada saygı duruşu ve İstiklal Marşı’ndan sonra törene devam edilir. Yapılan protokol konuşmalarını takiben Mehteran konseri, Cirit gösterileri, Yörüklerin halk oyunları, misafir folklor ekiplerinin gösterileri ile resmi geçi yürüyüşü yapılarak, önceden hazırlanan şifalı pilav dağıtımına başlanır. Şifalı pilavın yenilmesinden sonra misafirler uğurlanır ve tören sona erer.